top of page
Търсене

Видове SUP-ове и как да изберем най-подходящия за нас

Актуализирано: 5.06.2022 г.

За да изберете правилния за вас падъл борд, е необходимо да знаете за каква активност ще го ползвате най-често и естествено да сте запознати с различните варианти измежду, които избирате.

Бордовете основно се делят на 2 типа надуваеми и твърди. За да бъдем максимално полезни с информацията ще сравним двата типа по няколко критерия.


Компактност

Тук е доста ясна ситуацията. Надуваемите бордове са много по-компактни, не е нужно да притежавате голяма кола или специален багажник за транспортирането им. Също така заемат значително по-малко място за съхранение. Но пък, както се досещате ще имате ангажимент по напомпване и спадане преди и след всяко гребане.Здравина

Надуваемите бордове са много "по-дуракоустойчиви". Ако изпуснете надуваем SUP вероятността повърхността му да бъде компроментирана е минимална. Нещата не стоят по този начин при твърдите дъски. Те имат нужда от повече грижа и внимание при експлоатация. Същото се отнася и за гребане във водоеми като реки и язовири, в който има има плуващи пръчки, клони или камъни - надуваемите бордове са по-подходящи за такива условия.


Представяне

Твърдите бордове, логично са по-бързи, по-маневрени, с по-добро сцепление във водата. Те биха били идеален избор, ако смятате да практикувате SUP сърфинг и да хващате вълни с вашия падъл борд или за дълги турове по море.

От друга страна надуваемите дъски са по=стабилни във водата и са по-подходящи за начинаещи SUP ентусиасти.
Цена

Твърдите дъски са по-скъпи и трябва да закупите отделно и гребло. Надуваемите бордове освен, че се предлагат на по-атрактивна цена, в повечето случаи идват в комплект с лийш, гребло, помпа и дори раница за транспортиране.
Освен по материал, падъл бордовете се различават по форма и размер,

В зависимост от активностите, които искате да практикувате и нивото на уменията ви върху дъската, се предлагат различни опции.

SURF SUP

Това е най-малкият от групата на падъл бордовете. Къс, сравнително тесен и с форма, подходяща, както името му подсказва за сърф падъл бординг или за яхване на вълни. Подходящ е за хора с опит и ниво на умения от средно към напреднали.ALL ROUND

Универсалната дъска. По-широка и заоблена при носа, както и в задната част тази дъска предлага висока стабилност и по-лесен баланс за сметка на скоростта. Представя се прекрасно, както в спокойно вода, така и на малки вълни. Идеалният избор за начинаещи или за семейна дъска, подходяща за всеки член в семейството.
TOURING

Туринг дъските обикновено са по-дълги и малко по-тесни от All Round SUP-овете, с по-заострена форма отпред и отзад. Предлагат по-гладко приплъзване във водата, както и по-добра скорост. Идеални са за дълги преходи и приключения по вода. Подходящи са за напреднали или ентусиазирани начинаещи с добър баланс.


RACE

Съзтезателните дъски като форма много наподобяват TOURING моделите, но са още по-тесни и по-дълги. Създадени са, за да развиват скорост, но не предлагат стабилността на останалите модели.

Изборът е голям. Единствено от вашите умения и желания зависи на каква дъска ще се спрете, за да стартирате приключенията си по вода. Ние гарантираме, че какъвто и избор да направите, със SUP забавлението във водата ще е подсигурено.

Последни публикации

Виж всички
bottom of page